Μέθοδοι Μασάζ

Πηγή Κουμαντσιώτη

Επισκεφθείτε το νέο δικτυακό μας τόπο www.massage4therapy.gr

Μέθοδοι Μασάζ

Υπάρχουν πολλές τεχνικές μασάζ και συχνά το όνομά του αναφέρεται στην περιοχή προέλευσης. Οι τεχνικές αποσκοπούν στην βαθιά χαλάρωση του ιστού και στην θεραπεία των μυοσκελετικών τραυμάτων.

Acupressure

Ένα μείγμα από βελονισμό και πίεση. Αποτελεί μια παραδοσιακό Κινέζικη πρακτική παραλλαγή του βελονισμού. Στην acupressure φυσική πίεση εφαρμόζεται στα σημεία του βελονισμού με το χέρι, αγκώνα ή με διάφορα εργαλεία.

Anma

Παραδοσιακό Γιαπωνέζικο μασάζ που περιέχει μαλάξεις και δουλειά βαθιά μέσα στον ιστό

Ayurvedic μασάζ

Προέρχεται από την Ινδία και χρησιμοπιοεί μασάζ, yoga, διαλογισμό και βότανα Το Ayurvedic μασάζ, είναι επίσης γνωστό και ως Abhyanga, εφαρμόζεται συνήθως από έναν ή δύο θεραπευτές που χρησιμοποιούν ζεστά μείγματα από λάδια βοτάνων.

Balinese μασάζ

Το μασάζ Balinese είναι απαλό και δίνει μια πολύ χαλαρή αίσθηση στον ασθενή. Αυτή η τεχνική περιέχει ρολάρισμα του δέρματος, skin rolling, μαλάξεις, απαλά κτυπήματα, κ.τ.λ. Ο θεραπευτής εφαρμόζει αρωματικά λάδια κατά τη διάρκεια του μασάζ. Λέγεται ότι η ροή του οξυγόνου στο αίμα του ασθενούς αυξάνει σαν αποτέλεσμα της θεραπείας. Εναλλακτικά χρησιμοποιούνται και ζεστές πέτρες.

Barefoot Deep Tissue

Αυτή η τεχνική "Barefoot Deep Tissue" επήσης γνωστή και σαν "Barefoot Compressive Deep Tissue", ή "Barefoot Sports μασάζ", αποτελεί ένα μείγμα από ανατολικές barefoot τεχνικές, όπως το Barefoot Shiatsu μασάζ, σε συνδυασμό με δυτική χειροπρακτική, encompassing Deep Tissue, μυϊκή χαλάρωση, Trigger Point Therapy, transverse friction, compression, tension, shear, PNF, stretching μαζί με parasympathetic response, ενώ ο ασθενής παραμένει ντυμένος και χωρείς τη χρήση λαδιού.
Αυτή η παραλλαγή τυπικά χρησιμοποιεί τη φτέρνα, την καμάρα του ποδιού και/ή ολόκληρη την πατούσα και εφαρμόζεται μεγάλη πίσεη ένταση και δύναμη με αγκώνα ή τον αντίχειρα. Είναι ιδανική για μεγάλους μύς όπως το μπούτι.
Παραλλαγές της χωρίς ρούχα αποτελούν οι Keralite, Yumeiho, Barefoot Lomi Lomi, Fijian Barefoot, Chavutti Thirummal. Ashiatsu Oriental Bar Therapy, που είναι φόρμες barefoot, συνδυάζουν δυτική επιστήμη και μοντέρνα Αμερικάνικη καινοτομία για θεραπευτές που εξειδικεύονται σε δουλειά βαθιά στον ιστό και χρησιμοποιούν Σουηδικές τεχνικές με την φτέρνα του θεραπευτή.

Bowen therapy

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί κυλιόμενες κινήσεις πάνω στους μύες, συνδέσουμε, τένοντες και αρθρώσεις. Δε χρησιμοποιείται βαθεά και παρατεταμένη επαφή με τον ιστό του μυώς όπως στα περισσότερα είδη μασάζ, αλλά χαλαρώνει τις εντάσεις του μυ και αποκαθιστά την κανονική λεμφική κυκλοφορία. Βασίζεται σε πρακτικές που αναπτύχθηκαν από τον Αυστραλό Tom Bowen.

Breema μασάζ

Τεχνική που εκτελείται στο πάτωμα με τον ασθενή πλήρως ντυμένο. Αποτελείται από ρυθμικές και απαλές περιστροφές και διατάσεις.

Champissage

Τεχνική που επικεντρώνεται στο κεφάλι, αυχένα και πρόσωπο και πιστεύεται ότι εξισορροπεί τα chakras.

Deep Tissue - Βαθέως ιστού

Deep Tissue μασάζ (μασάζ βαθέως ιστού) είναι σχεδιασμένο για να χαλαρώνει έντονους σπασμούς στους μυς. Αυτό το είδος του μασάζ εντοπίζεται κάτω από την επιφάνεια των επάνω μυών. Το μασάζ βαθέως ιστού συχνά συνιστάται για άτομα που έχουν την εμπειρία χρόνιου πόνου. Εφαρμόζεται σε ασθενείς με βαριά φυσική δραστηριότητα όπως αθλητές ή ασθενείς με χρόνια τραύματα. Είναι επίσης συχνό φαινόμενο για τον λήπτη αυτού του τύπου μασάζ να αισθανθεί πόνο ή ακόμα και μελανιές για τις επόμενες λίγες μέρες, ακόμα και αν δεν νοιώσει πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αν ο θεραπευτής λειτουργήσει σωστά.

Esalen μασάζ

Αναπτύχθηκε από την Carlotte Selver και λειτουργεί με απαλές λικνίσεις του σώματος, παθητική γυμναστική στις αρθρώσεις και βαθιά δουλειά στους μυς και τις αρθρώσεις.

Hilot

Το Hilot αποτελεί μια παραδοσιακή θεραπευτική τεχνική από τις Φιλιππίνες η οποία ενσωματώνει τεχνικές μασάζ. Οι τεχνικές μασάζ χαλαρώνουν τους σπασμούς των μυών. Το Hilot για την χαλάρωση των σπασμών χρησιμοποιεί επίσης «διαχείριση συνδέσμων».

Το Hilot περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τεχνικών πέρα από την θεραπεία του μυ. Το Hilot χρησιμοποιείται για ανάταξη εξαρθρωμένων συνδέσμων, διάγνωση και θεραπεία πόνου της πλάτης και άλλων μυοσκελετικών παθήσεων, μέχρι και βοήθεια για τη γέννα ή ακόμα για πρόκληση έκτρωσης.

Lomi Lomi και γηγενές μασάζ της Ωκεανίας

Το Lomilomi είναι το παραδοσιακό μασάζ της Χαβάης. Σαν γηγενής πρακτική εμφανίζεται με παραλλαγές στα διάφορα νησιά και στις οικογένειες. Η ονομασία lomilomi χρησιμοποιείται επίσης για το μασάζ στη Σαμόα και στην Ανατολική Φουτούνα. Στη Σαμόα είναι επίσης γνωστό σαν lolomi και milimili. Στην Ανατολική Φουτούνα επίσης ονομάζεται milimili, fakasolosolo, amoamo, lusilusi, kinikini, fai’ua. Οι Μαοροί το ονομάζουν roromi και mirimiri. Στην Τόνγκα το μασάζ ονομάζεται fotofota, tolotolo, και amoamo. Στην Ταϊτή rumirumi. Στο Νανουμέα στην Τουβαλού το μασάζ είναι γνωστό ως popo, τεχνικές πίεσης ονομάζονται kukumi, και τεχνικές με θερμότητα ονομάζονται tutu. Το μασάζ επίσης αναφέρεται στην Tikopia στα νησιά του Σολομώντα, στην Rarotonga (νήσοι Κουκ) και στην Pukapuka στη Δυτική Σαμόα.

Θεραπευτικό μασάζ

Το μασάζ αυτό χρησιμοποιείται στην ιατρική και χρησιμοποιεί decongestive θεραπεία για lymphedema που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Το Carotid sinus μασάζ χρησιμοποιείται για διάγνωση συγκοπής στην καρωτιδική κοιλότητα και μερικές φορές είναι χρήσιμο στο διαχωρισμό της supraventricular tachycardia (SVT) από την ventricular tachycardia. Παρόμοια, το valsalva maneuver, αποτελεί θεραπεία για το SVT.[19] Πάντως, είναι λιγότερο αποτελεσματικό από τη διαχείριση του SVT με φαρμακευτική αγωγή.

Ιθαγενές Αμερικάνικο

Στο εσωτερικό της Αμερικής, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου, έχει αναπτυχτεί μια αυτόχθονα μορφή για μασάζ του μυοσκελετικού συστήματος. Σήμερα αυτή η τέχνη επιβιώνει χάρη σε πολλούς Sobadoras/es και Hueseros/as που έχουν μεταδώσει τις τεχνικές τους μέσα από την προφορική παράδοση.

Myofascial release

Το Myofascial release αναφέρεται σε τεχνικές μασάζ για άπλωμα και χαλάρωμα των δεσμών μεταξύ fascia, integument, και των μυών με σκοπό τον περιορισμό του πόνου, την αύξηση της δυνατότητας κίνησης και αίσθηση της ισορροπίας. Το Myofascial release συνήθως εφαρμόζει διακοπτόμενες πιέσεις ή τανύσματα σε διάφορες κατευθύνσεις, ή ρολάρισμα του δέρματος.

Postural Integration (PI) - Ενοποιημένη στάσης σώματος

To Postural Integration (PI) αποτελεί μια εργασία πάνω στο σώμα η οποία περιλαμβάνει μασάζ βαθέως ιστού με συγκεκριμένες αναπνοές, κινήσεις του σώματος και συνειδητότητα μαζί με έκφραση συναισθημάτων.

Raynor μασάζ

Το Raynor μασάζ έχει σκοπό να εντοπίσει οποιαδήποτε ένταση στους μυς και οποιοδήποτε μπλοκάρισμα στην ροή του chi με απώτερο σκοπό την απελευθέρωσή του. Συνήθως είναι μασάζ πολύ βαθειά στον ιστό με έμφαση στο βαθύ μασάζ στην κοιλιακή χώρα και στην απελευθέρωση συναισθημάτων.

Ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογία βασίζεται στην αρχή ότι στα χέρια και στα πόδια καταλήγουν νεύρα που συνδέονται με τα όργανα, αδένες και συστήματα μέσα στο σώμα.

Ρωσικό μασάζ

Το Ρωσικό μασάζ έχει τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι απαλό, αργό και ήπιο. Το δεύτερο είναι σκληρό βαθύ και γρήγορο. Το τρίτο στάδιο είναι παρόμοιο με το πρώτο το οποίο αργό και απαλό. Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί μέλι.

Shiatsu

Στα Γιαπωνέζικα "shi" σημαίνει δάκτυλο και "atsu" σημαίνει πίεση. Αποτελεί μια θεραπεία γεννημένη στην Ασία που χρησιμοποιείται πίεση που εφαρμόζεται με τους αντίχειρες, δάκτυλα και παλάμες στο ίδιο ενεργειακό σημείο που εφαρμόζεται ο βελονισμός και ενσωματώνει stretching. Επίσης χρησιμοποιεί τεχνικές όπως κύλιση, βούρτσισμα, δονήσεις, άρπαγμα και σε μια ιδιαίτερη τεχνική που δημιουργήθηκε από τον Suzuki Yamamoto η πίεση εφαρμόζεται με τα πόδια στην πλάτη του ασθενούς τα πόδια και τα πέλματα (Για το shiatsu με τα πόδια χρειάζεται ιδιαίτερη διευθέτηση).

Stone μασάζ

Το stone μασάζ χρησιμοποιεί κρύες ή ζεσταμένες με νερό πέτρες για να εφαρμόσει πίεση και θερμότητα στο σώμα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τον θεραπευτή πέτρες αλειμμένες με λάδι για μασάζ. Οι ζεστές πέτρες που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως πέτρες ποταμών που με τον καιρό έχουν γίνει πολύ λείες και απαλές. Όπως οι πέτρες τοποθετούνται κατά μήκος της πλάτης του ασθενούς, βοηθούν στην διατήρηση της θερμότητας η οποία διαπερνά βαθειά τον μυ χαλαρώνοντας την ένταση.

Structural Integration

Το Structural Integration σκοπεύει να καλμάρει την ένταση που εδρεύουν στο μυϊκό σύστημα, επαναφέροντας την φυσική του ισορροπία, ευθυγράμμιση και ηρεμία. Αυτό επιτυγχάνεται με βαθύ, αργό, fascial και myofascial διαχείριση, σε συνδυασμό με κινήσεις επανα-μάθησης. Κατηγορίες Structural Integration: Kinesis Myofascial Integration και rolfing.

Σουηδικό μασάζ

Το Σουηδικό μασάζ χρησιμοποιεί πέντε στυλ από μακριά, ρέοντα κτυπήματα. Τα πέντε βασικά κτυπήματα είναι effleurage (ολύσθημα), petrissage (ζήμωμα), tapotement (ελαφρά ρυθμικά κτυπήματα), friction (εντρυβές) και δόνηση/τρεμούλιασμα. Το Σουηδικό μασάζ έχει αποδειχθεί βοηθητικό στον περιορισμό του πόνου, δυσκαμψίας συνδέσμων και στη βελτίωση της λειτουργικότητας των ασθενών με οστεοαρθρίτιδες στα γόνατα μετά από περίοδο οκτώ εβδομάδων. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει σε άτομα με κακή κυκλοφορία του αίματος. Επινοητής του Σουηδικού μασάζ θεωρειται ο Per Henrik Ling και διαμέσω του Δανού θεραπευτή Johan Georg Mezger υιοθέτησε τα Γαλλικά ονόματα που καθορίζουν τα πέντε είδη κτυπημάτων. Ο όρος Σουηδικό μασάζ δεν είναι γνωστός στη Σουηδία, στην οποία ονομάζεται "Κλασικό μασάζ".

Ταϊλανδέζο μασάζ

Γνωστό στην Ταϊλάνδη σαν นวดแผนโบราณ (Nuat phaen boran, IPA [nuɑt pʰɛn boraːn]), που σημαίνει "αρχαίο/παραδοσιακό μασάζ", το Ταϊλανδέζο μασάζ κατάγεται από την Ινδία και βασίζεται στην ayurveda και τη yoga. Η τεχνική συνδυάζει μασάζ με στάσεις yoga κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Το βόρειο στυλ δίνει έμφαση στο stretching ενώ στο νότο δίνεται έμφαση στον βελονισμό.

Παραδοσιακό Κινέζικο μασάζ

Υπάρχουν δυο είδη παραδοσιακού Κινέζικου μασάζ - Tui na (推拿) που εστιάζει στην πίεση, τέντωμα και ζύμωμα του μυ και το Zhi Ya (指壓) το οποίο εστιάζει στο τσίμπημα και πίεση στα σημεία του βελονισμού. Και τα δυο βασίζονται σε αρχές της παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.

Προσέγγιση Trager

Η Προσέγγιση Trager συνδυάζει κινήσεις, μασάζ και εκπαίδευση.

Trigger point therapy

Μερικές φορές συγχέεται με τη μέθοδο pressure point μασάζ, η μέθοδος αυτή αναμιγνύει απενεργοποιημένα σημεία εναύσματος (trigger points) που μπορεί να προκαλέσουν τοπικό πόνο ή άλλες αισθήσεις όπως πονοκέφαλο σε άλλα μέρη του σώματος. Πίεση με το χέρι, δόνηση, ένεση ή άλλος χειρισμός μπορεί να εφαρμοσθεί σ΄ αυτά τα σημεία, για τη χαλάρωση του μυϊκού πόνου. Τα Trigger points ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά και χαρτογραφήθηκαν από τον Janet G. Travell (παθολόγος του πρόεδρου Κένεντη) και τον David Simons. Τα Trigger points έχουν μικροφωτογραφηθεί και μετρηθεί ηλεκτρικά και στο 2007 έχει παρουσιαστεί εργασία που έδειχνε εικόνες από Trigger Points χρησιμοποιώντας MRI. Τα σημεία αυτά σχετίζονται με δυσλειτουργίες στις myoneural συνδέσεις, που επίσης ονομάζονται neuromuscular συνδέσεις (NMJ), στους μυς και συνεπώς αυτή η μορφή θεραπείας διαφέρει από την Ρεφλεξολογία, acupressure και το pressure point μασάζ.

Διαχείριση Visceral

Αποτελεί ένα είδος Mayan κοιλιακό μασάζ που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες στη Λατινική Αμερική. Αυτό το είδος του μασάζ αναπτύχθηκε από τον Elijio Panti στο Belize και ήρθε στις ΗΠΑ από τον Rosita Arvigo. Η τεχνική του Mayan μασάζ χρησιμοποιούνταν ακόμα πριν από τους Ισπανούς κατακτητές και εξασκείται ακόμα και σήμερα από πολλούς Sobadores ή Hueseros.

Watsu

Το Watsu αποτελεί συνδυασμό υδροθεραπείας και shiatsu και επινοήθηκε από τον Harold Dull. Η δουλειά γίνεται με θερμαινόμενο νερό και με τον θεραπευτή και τον ασθενή μέσα στο νερό, συνήθως σε πισίνα βάθους μεταξύ 100 και 120 cm βάθος. Η άσκηση εμπεριέχει πολύ κίνηση στο νερό και οι θεραπευτές πιστεύουν ότι ενσωματώνει τη δράση των ενεργειακών γραμμών του shiatsu.

(Η παραπάνω πληροφορία είναι αλιευμένη και μεταφρασμένη από την εγκυκλοπαίδεια Wikipedia)